Ökotudatos és pénztárcabarát tippek a mindennapokra

márc 15, 2021 | Háztartás, Zöld tippek

Amíg néhány évtizeddel ezelőttig bogarasnak, majd trendinek tartották az ökotudatosan élőket, sajnos már annyira feléltük bolygónk erőforrásait és oly mértékben pusztítjuk környezetünket, hogy zöld szemlélettel élni az egyetlen esélyünk maradt, ha nem akarjuk, hogy a klímaváltozás és a környezetszennyezés következményeként néhány évtized múlva összeomoljon civilizációnk. 

Az ökotudatosság mindenkinek jó!

Azonban a sokféle megközelítés közül nem mindig egyértelmű, hogy melyik módszer valóban zöld, és melyik látszik annak. Georgina Wilson-Powell brit újságíró több mint egy évtizede kutatja a környezetkímélő élet gyakorlatias részleteit, hogy az otthonokban, munkahelyeken, illetve a hétköznapokban felmerülő kérdésekre okos, megalapozott és kiegyensúlyozott választ adjon. Már Magyarországon is elérhető „Tényleg zöld?” című könyve, amely a fenntarthatóbb, ökotudatos mindennapok 143 dilemmájára ad praktikus válaszokat.

Lássunk 8 tippet a 143-ból!

  1. Használj hagyományos szappant! A folyékony szappanok, tusfürdők, samponok előállításához ötször annyi energia és hússzor annyi csomagolás kell, mint a szilárdhoz. Mindemellett egy szappan hétszer tovább tart, mint ugyanakkora tömegű folyékony társa. Ez pedig hosszú távon jelentős pénzmegtakarítást is jelent! Ugye nem kérdés, melyik megoldás legyen a része az ökotudatos háztartásnak?
  2. Zuhanypárti vagy, aki pár perc alatt végez? Remek! Ha nem, mert szereted hosszan áztatni magad, akkor viszont válaszd a kádat! Kiszámolták, ha hét percnél többet állsz a zuhany alatt, akkor takarékosabb beleülni egy kád vízbe. Ez elég sokakat érint, mivel átlagban 9 percet töltünk zuhanyzással. Ami az előbb, az itt is igaz: a víztakarékosság a környezetvédelem fontos eszköze, így nem csak a bolyónak, hanem a pénztárcánknak is jó!
  3. Az örök dilemma: mosogatógép vagy kézi mosogatás? A könyv szerint az előbbi. Talán nem is sejtetted, hogy kézi mosogatás közben a csapból 9 liter víz ömlik a mosogatóba percenként, viszont a legmodernebb mosogatógépeknek elegendő egy adag edény tisztára varázslásához 25 liter! Ha mindehhez energiatakarékos programot állítasz be, az előöblítést mellőzve, akkor az áramon is spórolsz 20%-ot! 
  4. Folpack. Egyszerre imádjuk és utáljuk. Nehéz elszakítani, összeragad, egyszer használható… egyenes út a pokolba. Ha pedig fontos számunkra környezetvédelem, akkor jó ha tudjuk: a frissentartó fóliát ráadásul nagyon nehéz újrahasznosítani, mivel eltömi a feldolgozógépeket. Pedig csak Nagy-Britannia éves folpack eladásával 30-szor lehet körbetekerni az egyenlítőt! Másik alternatíva lehet az alufólia, de van még ennél is jobb: a viaszos kendő!
  5. Egyre többen család igyekszik becsempészni az életébe az ökotudatos életmódot és gyűjtik szelektíven a szemetet, de arra aligha gondolnak, hogy a műanyagot csak tisztán lenne szabad beledobni a szelektív gyűjtőbe! Bár ez elsőre vízpazarlásnak tűnhet, például egy zsírosabb, szennyezettebb műanyag ételesdoboz a szelektívbe kerülve felhasználhatatlanná teheti a többit, ezért érdemes elmosni kidobás előtt, különben az egész kupac a szemétégetőben vagy egy hulladéklerakóban végzi. Ez utóbbi esetben komoly környezetterhelést jelent!
  6. Komposztálj! Ezzel kapcsolatosan már nálunk is olvashattál nagyszerű tippeket: https://www.babafa.hu/zavar-az-avar-igy-hasznositsd/ A világ folyamatosan fejlődik, így már az sem akadály, ha nem kertes házban élsz: szuper, lakásban használható, esztétikus változatok is kaphatók.
  7. Isten veled, papírtörlő! Míg egyetlen tekercs előállításához 30 liter vízre van szükség, addig egy konyharuha kimosásához mindössze 1,7 literre. S bár a sültekről konyharuhával nem itatható fel a zsír, azért más alkalmakkor jó szolgálatot tehet a konyharuha!
  8. Tisztítószerek közül is válassz környezetkímélőt! Még jobb, ha ecetet, citromsavat vagy szódabikarbónát használsz – hidd el, de leginkább próbáld ki: mindent megoldanak!

Nem is olyan bonyolult becsempészni az ökotudatosságot az életünkbe, ugye?