Barion Pixel

Csalhatatlanul itt az ősz, a reggelek már csípősebbek, napközben is bágyadtabban süt a nap, és a természet színeibe is egyre több rozsdabarna, vörös vegyül. A látvány mesés ilyenkor, ahogy haladunk az október felé, mind tarkább ruhát öltenek a fák és cserjék, szemet gyönyörködtető a látvány.

Ám nem csak a természet arca változik meg ilyenkor jelentősen, hanem a kertben, udvaron elvégzendő munkák jellege is. A rengeteg lehullott falevél bizony sok munkát adhat a gereblyézéstől kezdve az avar elhelyezésig, amelyre többféle megoldás létezik, egy dolog jövő évtől azonban már nem: tiltott lesz az avarégetés. Ez sokak számára rossz hír, mivel viszonylag egyszerű volt a dolog, az összegyűjtött avart elég volt felgyújtani, a többi ment magától.

A parlement azonban elfogadott egy törvénymódosítást, amelynek célja a levegő minőségének javítása és a lakosság egészségének védelme. Mindez azért kap nagy hangsúlyt, mert hazánk ellen uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban a levegő kifogásolható minősége miatt. Azt a rendelkezést, amely szerint az önkormányzatok helyi rendeletben szabályozhatják az avarégetést, 2021. január 1-től eltörlik, a levegő védelméről szóló kormányrendelet pedig országszerte érvényes lesz.

Rengetegen a mai napig hulladéknak tekintik az avart, de pedig számos módon hasznosítható. Lehet belőle például gyeptrágya, mulcs és remek komposzt alapanyag is, hiszen jelentős mennyiségű tápanyag van benne!

Felmerülhet ilyenkor, hogy mi a teendő beteg ágak, levelek kezeléséről, problémát jelenthet-e jelenlétük például komposztáláskor. A válasz: NEM, mivel a folyamat során keletkező hozzávetőlegesen 50-60 C tartós hő sterilizálja a talajt, a vírusos, baktériumos növényi részeket.

Ha kiskerted van, akkor egy négyzetméteres komposztáló elegendő a kerti zöldhulladék, illetve avar kezeléséhez. Létrehozásához pályázatokon nyerhetsz támogatást és a települési önkormányzatok közül is többnek van komposztálást támogató programja.

Komposztálás

Magas széntartalmuk révén az összegyűjtött és felaprított őszi falevelek kiváló alapanyagot jelentenek a komposztáláshoz. A levelek aprítása elvégezhető fűnyíróval, vagy kifejezetten erre a célra tervezett eszközzel is, bár a legtöbb háztartásban valószínűleg az előbbi jelenti majd a megoldást. Érdemes a különböző fák leveleit vegyíteni egymással és a fontos az is, hogy nitrogéntartalmú zöldhulladék, például fűnyesedék is kerüljön a keverékbe,

Mulcs

A mulcs rendkívül sokoldalúan használható anyag, és még mindig nem nyerte el méltó helyét a hobbikertészek körében. Az összeaprított levelek jó szolgálatot tesznek a virágágyásokban, zöldségesekben, remek szolgálatot tesznek fák és cserjék törzse, töve körül, de akár nagyobb ültetőládákban, cserepekben is, mivel kiváló takarásuk által megőrzik a talaj nedvességét, miközben hűvösen tartják annak felszínét, ráadásul gátat szabnak a gazok, gyomok elszaporodásának. Lebomlásukkor is hasznot hajtanak, hiszen a folyamat során lebomló tápanyagaikkal gazdagítják a talajt, amelynek így javul a minősége.

Levélhumusz

Ha valakinek nincs kedve, ideje, lehetősége komposztálással foglalkozni, a lehullott leveleket egy kupacba hordva is el lehet érni azok lebomlását. Ám mivel hő nélkül történik bomlás, egy kis törődést mégis igényel: nedvesen kell tartani, hogy ne száradjanak ki a levelek, amelyeket ez esetben mintegy egy méter magas halomba kell halmozni, a kiszáradás veszélye miatt lehetőleg árnyékos helyre. Az így létrejött humusz ugyanúgy használható, mint a komposztálás során keletkezett.