Ég veled, 2020!

dec 31, 2020 | Környezetvédelem

Fura év volt 2020. Ugye, te is várod már a végét?

Ugyanakkor – ahogyan a sötétség sem értelmezhető a fény nélkül – azt sem jelenthetjük ki, hogy ne hozott volna magával ez az esztendő jó dolgokat is.

Az év végén gyakori az összegzés, amikor átgondoljuk, mi minden történt az elmúlt hónapokban, mit tanulhattuk belőle, milyen veszteségeink voltak, illetve mivel gazdagodtunk, például lelkileg is.

A Babafa hosszas tervezgetés és ötletelés után kilépett a nyilvánosság elé, hogy azt az ökotudatos szemléletet, amelyet mi is igyekszünk a mindennapjainkba beilleszteni, minél szélesebb körben terjesszük és újra népszerűvé tegyük a babafa ültetés feledésbe merült szokását a családokban. Elindult a honlapunk (www.babafa.hu), létrehoztuk közösségi oldalainkat, így már a facebook-on és az Instagramon is követhetitek bejegyzéseinket. Egyre többen lájkoltok minket, ami fontos visszajelzés számunkra, hiszen ezek szerint jó úton járunk.

S hogy mi minden történt még a házunk táján ebben az évben? Megérkeztek Babafáink az első családokhoz, és fantasztikus érzés volt, amikor gondoltatok ránk is, és fényképeket küldtetek az ültetésekről. A gyerekek arcára kiülő boldogság adja értelmét igazán a munkánknak. Termékeink beköltöztek számos ökotudatos család otthonába, hogy leváltsák az őket körülvevő műanyagok egy részét. Így nem csak házon kívül, de házon belül is velünk „zöldülhettek”.

Az év során több rajzpályázatot kiírtunk, és izgatottan vártuk a szebbnél-szebb rajzokat. Csodálatos a gyermeki fantázia! Persze a felnőttekre is gondoltunk, akik közül minden alkalommal egyre többen csatlakoztak hozzánk a közösségi oldalunkon szervezett játékok során. 

Novemberben elindítottuk első faültetési akciónkat Ültess fát most! címmel, és már a legelső alkalommal szépszámmal jelentkeztek a családok, akiknek a Babafáját a Pilisi Erdészetben ültettük el.  Voltak köztük anyukák, apukák és nagyszülők is! Kis lépésnek tűnik, de mégis nagy jelentősége van. Ezek az apró fácskák néhány év múlva hatalmas lombkoronájú fává terebélyesednek, hogy aztán kivegyék részüket a földet borító erdőségek nélkülözhetetlen „munkájából”: jelentős mennyiségű szén-dioxidot kötnek majd meg, és folyamatosan oxigénnel dúsítják a légkört.

Hamarosan vége az évnek, az évnek, amelyről elsősorban a koronavírus járvány jut majd eszünkbe. Hatalmas változásokon vagyunk túl, a társadalmat és az emberek igencsak próbára tette ez a helyzet. DE! Közben újra megtanultuk értékelni az igazán fontos dolgokat. A tavaszi „Maradj otthon!” bebizonyította, hogy nem reménytelen a klímaváltozás elleni küzdelem, hiszen már néhány hét után tisztulni kezdett a levegő, a károsanyag kibocsátás csökkentése révén. Előttünk a bizonyíték, hogy számít, mit cselekszünk.

Volt mit tanulni ebből az évből, csak rajtunk múlik, mit viszünk tovább magunkkal a következő esztendőre. Mi itt leszünk Veletek jövőre is, folyamatosan növekedni szeretnénk, ahogyan Babafáink is. Új termékek, új játékok és pályázatok várhatók, érdemes hát velünk tartani.

Tegyük együtt szebbé a világot!