De miért ilyen fontos számunkra a víz?

Sokszor halljuk, hogy víz nélkül nincs élet, és ez az emberre is igaz. Akár kismértékű csökkenése is a szervezetben igen komoly galibákat tud okozni, éppen ezért fontos odafigyelni arra, hogy folyamatosan pótoljuk ezt a létfontosságú elemet. Mindemellett azonban érdemes ezt is ökotudatosan tenni!

Nézzük kicsit részletesebben: a vérnek 92, az agynak és az izmoknak 75, a csontoknak pedig 22 százaléka víz. Segít továbbá az izületek kenésében, a verejték és a nyál alkotóeleme is.

A megfelelő szintű folyadékellátottság sejtjeink, illetve szervezetünk normál működéséhez járul hozzá. Kevesen tudják, hogy testtömegünk a születéskorihoz képest felnőttkorunkra megtízszereződik, ám a vízszükségletünk mindössze a háromszorosára nő. Ennek ellenére az emberi szervezet folyadék nélkül mindössze pár napot képes elviselni, míg a táplálékot akár hetekig is nélkülözi.

A víz számos módon befolyásolja testünk működését: szabályozza testhőmérsékletünket a verejtékezés által, hatással van a vér összetételére, a vérkeringésre és még a vérnyomásra is. Az emésztés kapcsán szerepet kap a tápanyagok szállításában, azok felszívódásában és a salakanyagok kiürítésében.

Ami távozik, azt pótolni is kell!

Minden szervezet más, de általánosságban elmondható, hogy a vizelettel 1300 ml, a széklettel 150 ml, a verejtékezéssel 500 ml, valamint a légzéssel 450 ml folyadékot veszít szervezetünk naponta, és legalább ennyit kell pótolni is. De nem mindegy, hogy mivel! Az egyre elterjedtebb műanyag palackos vízzel szemben jó szívvel ajánljuk a hazai csapvizet – ha biztosra akarsz menni, szerelj a csapra szűrőt! – amelynek fogyasztása a környezetvédelem szempontjából is előnyösebb, gondoljunk csak a természetbe heverő rengeteg környezetszennyező műanyag palackra.

A fenntarthatóságnak sokkal inkább megfelelő tippünk van a műanyag palackok helyett, ha magaddal vinnéd például futáshoz, kiránduláshoz a vizet: a környezetbarát anyagokból, bambuszból és acélbelsővel készült termosz https://www.babafa.hu/termek/bambusz-termosz/  vagy ha kisebb mennyiségben gondolkozol, a parafával kombinált, fedeles termopohár szintén bambuszból https://www.babafa.hu/termek/bambusz-termo-bogre-parafaval/ .

Mivel a csecsemők és kisgyermekek testének víztartalma magasabb, mint a felnőtteké, ezért rájuk fokozott veszélyt jelent a kiszáradás. A nagyobbacskákat igyekezzünk rászoktatni a rendszeres vízivásra, a legkisebbeknél pedig magunk gondoskodjuk arról, hogy eleget igyanak!

Tartsuk szem előtt, hogy a kof­feintartalmú italok, mint például a kávé, kóla és az alkoholtartalmú italok vizet vonnak el a szervezetbõl, mivel a feldolgozásukhoz több víz kell, mint amennyit ezekkel beviszünk!

Nagyon sok idős embertől hallani, hogy nincs szomjúságérzete, elfelejt eleget inni, pedig az ő folyadékszükségletük sem csökken igazából a koruk előrehaladtával. A kiszáradás őket is fenyegeti, éppen ezért hívjuk fel figyelmüket, hogy szomjúságérzetükről függetlenül ügyeljenek a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.

Te melyiket választod?

A víz értékes kincsünk, amely a földi élet alapja, nem véletlen, hogy a belső hidratálásnál is a legnagyobb mennyiségben vízfogyasztást ajánlanak a szakemberek. Míg az utóbbi években a remek marketingnek köszönhetően csúcsokat dönget a palackozott víz fogyasztása, ugyanezt a mennyiséget ugyanilyen minőségben a vezetékes vízből is fogyaszthatnák.

Gondoljunk csak bele, melyik az ökotudatos választás? A jóval olcsóbb vezetékes víz, amit ugyanúgy magaddal vihetsz, ha szükséges vagy a palackozott víz, amely előállítása és eljuttatása a fogyasztóig, jóval több károsanyag kibocsátással, környezetszennyezéssel, és hatalmas mennyiségű műanyag felhasználásával jár?