Zöld tippek: Vásárlás I.

nov 29, 2019

Tele a postaládánk szórólapokkal, üzletláncok akciós újságjaival, benne hívogatóbbnál hívogatóbb akciókkal csábítanak minket a vásárlásra. Mivel amúgy is karácsony közeledik, hosszú listákkal járjuk az üzletek végeláthatatlan folyosóit az áruval dugig megrakott polcok között, órákat, napokat eltöltve az ajándékvadászattal. Amikor végre az utolsó kisvonat, könyv, parfüm (a sor tetszés szerint folytatható… ? ) is gyönyörűen becsomagolva pihen a karácsonyi ajándékokat rejtő titkos helyen, újra csatába indulunk, hogy beszerezzük a hozzávalókat a karácsonyi menühöz.

Kinek, rémálom, kinek kihívás ez az időszak, ám egyre többeknél társul mindehhez egy újabb motívum: vásárolni, de okosan. Ehhez szeretnénk néhány könnyen megvalósítható ötletet adni.

– A nehezen lebomló nejlonszatyrok helyett vásárláshoz vigyél magaddal vászontáskát!

Szerencsére egyre több helyen kapható vagy éppen internetről rendelhető vászontáska a legkülönfélébb színekben, méretekben és mintákkal. Bátran keresgéljünk, előbb-utóbb megtaláljuk azt, amelyik minden szempontból ideális számunkra. Könnyűek, összehajtva pedig bármelyik női táskában elférnek.

– Varrj saját készítésű kis zsákokat, amelyek tartósak és strapabíróak! Ez készülhet újrahasznosított függönyből, lepedőből is.

Egyre többen vannak a hobbivarrók. Ha te is egy vagy közülük, egy már nem használt függönyből vagy vászonlepedőből praktikus kis zsákokat készíthetsz, amelyekben hazaviheted a kimért babot, tésztát, vagy akár a zöldséget is. Időd és fantáziád szab gátat a díszítésnek, hiszen hímezhetsz rá olyan mintákat, melyek jelzik, hogy mit tárolsz benne.

– Kerüld az impulzusvásárlást!

Biztosan te is jártál már úgy, hogy hazaérve csak fogtad a fejed, minek vettél meg néhány olyan dolgot, amire valójában nincs is szükséged. Hát igen… A vásárlásösztönzés furfangos trükkjei ellen bizony fel kell vértezni magunkat. Próbálj meg nem eltérni a bevásárló listádtól, bármennyire is csábítanak az akciók! Így a zsebedben is több pénz marad.

– A megfelelő mennyiséget vedd meg, erre kiválóan alkalmas a zero waste boltokban vagy kistermelőnél történő vásárlás.

Saját tapasztalat: egy kisebb méretű boltban sokkal rövidebb ideig tart a bevásárlás, és a számla összege is kisebb, mint amikor hipermarketben szerzem be a szükséges dolgokat. A kistermelőnél történő vásárlással ráadásul a hazai termelőket támogatjuk.

– Sok helyen már saját csatos üvegedbe, tégelyedbe, kosaradba kérheted közvetlenül a terméket, ezzel időt és pénzt is spórolva véded a környezetet!

– Ha digitális eszközeid meghibásodnak, inkább javítsd/javíttasd meg őket új vásárlása helyett, hiszen az elektronikai hulladék nagy környezeti terhelést jelent. Ha javíthatatlan, figyelj oda, hogy víz-és energiatakarékos eszközt válassz! Amikor pedig végképp tönkrement, gondoskodj arról, hogy – a mérgező anyagokat tartalmazó alkatrészek miatt – a megfelelő helyen add le. (Ez sajnos sok településen még nem opció.)

– Tölthető elemeket, akkumulátorokat válassz, és használd körültekintően, mert így megnöveled élettartamát!

– Csak az erre alkalmas kihelyezett elemgyűjtőkbe dobd ki a használt eszközöket! Ilyen gyűjtő edényekkel már sok áruházban találkozhatsz!