Zöld tippek – Hogyan csökkentsük a műanyag és a hulladék mennyiségét?

okt 29, 2019

Összegyűjtöttünk néhány hasznos ötletet, hogyan lehetne mindennapjaink során csökkentetni a műanyagból készült dolgok mennyiségét, és mérsékelni a tengernyi hulladékot.

• Műanyag tárolók helyett vigyél magaddal saját ételdobozokat és evőeszközt elviteles étel esetén!

Sok fejtörést tud okozni, hogy munkaidőben hogyan oldjuk meg az ebédelést. Pénztárcánktól és lehetőségeinktől függően sokféle verzió közül választhatunk. Például otthonról visszük a főtt ételt vagy kiugrunk valami hideg ennivalóért a közeli üzletbe. Ahol van munkahelyi étkezde – amely általában kedvezőbb árú ételeket és legalább két-háromféle menüt kínál -, egyszerűbb lehet a döntés. Ha azonban sikerül találnunk olyan helyet, ahonnan elhozható a meleg ebéd, akkor érdemes saját ételdobozt vinni, és nem az eldobható, műanyag ételes dobozokat használni.

• A műanyag flakonokat, dobozos üdítőket kiválóan helyettesíti a szódagép, igyál csapvizet vagy tisztított vizet, szörpöt, saját készítésű ízesített vizet!

Hát igen. Műanyagpalackot találtak már lakatlan szigeten, a világ legtávolabbi pontjain, tele vannak velük a tengerpartok, folyóink… gyakorlatilag mindenhova jut belőlük. Az óceánokon az áramlatoknak köszönhetően összesodródva egész szigeteket alkotnak. Lebomlási idejük hosszú, de még akkor is csak baj okoznak, hiszen mikroműanyagként bekerülve a talajba, a vizekbe, majd onnan ez élő szervezetekbe, további bajokat okoznak.

De tartós használat közben is kioldódhat belőlük mikroműanyag, melynek a hatásai még nem ismertek ugyan, de szinte bizonyos, hogy idővel egészségügyi problémákat okoznak. Mi hát a megoldás? A régi üveges megoldás működhet ma is, bár ezek jóval nehezebbek a műanyagpalacknál. Sokan használnak könnyű fémkulacsokat is.

Szóval ha ivás, akkor érdemes – a vizsgálatok szerint az üzletekben kapható ásványvizek minőségét elérő – csap vizet inni (annál is inkább, mert sokszor a csapvizet széndioxiddal dúsítva adják el ásványvízként, de ez külön cikket megér), vagy éppen főzhetünk egy finom teát és újra felfedezhetjük gyermekkorunk kedvenc szörpjeit is.

• Eldobható poharak helyett használj saját bögrét, kulacsot kávéd, teád elfogyasztására!

Bizony! Bár praktikus lehet mindig műanyagpohárért nyúlni, hiszen használat után nem kell mosogatni, csak kidobjuk és legközelebb egy újabbért nyúlunk, hiszen olcsó is, azért érdemes itt is zölden gondolkodni. Sokan saját bögrét, poharat, mini termoszt visznek a munkahelyre, kövessük a példájukat!

• Ne használj szívószálat, ha pedig nem elkerülhető, fém vagy papír szívószállal helyettesítsd!

A szívószál az egyik legnagyobb mumus. Egyszer használatos, ráadásul sokmillió fogy belőle nap mint nap a világon. A legtöbb ország a közeljövőben betiltja az egyszer használatos műanyagok, így a szívószál használatát is, és hát lássuk be – lehet nélküle élni. Aki mégis ragaszkodik hozzá, annak jó – bár nem tökéletes – alternatívát kínálnak a papírszívószálak. De született már szívószál tésztából és üreges növényi szárakból is. Meglátjuk, melyik terjed el legjobban.

• Kerülj minden felesleges csomagolást, főként az egyenként csomagolt, túlcsomagolt kiszereléseket!

A csomagolás adja el a terméket. (Na meg persze a jó reklám.) Ránézel, kelt benned egy érzést, és már nyúlsz is érte a polcra, vagy lépsz tovább egy jobban kinézőhöz. Tudják ezt a termékfejlesztők is. A csomagolás ráadásul sokszor jóval nagyobb, mint a benne lapuló termék. Nagy dobozban kis doboz, abban még egy műanyagtartó, s végre elérünk a vásárolt holmihoz. Legyen a választási szempontjaink egyike az ésszerű csomagolás! Érdemes sokszor nagyobb kiszerelést venni például mosogatószerből, kézmosóból, samponból. Nem csak arányosan olcsóbb így, de kevesebb műanyag kerül a szemétbe.

• Ne dobj ki élelmiszert! Csak annyit vegyél és annyi ételt szedj ki, amennyit biztosan elfogyasztasz!

Felmérések szerint a fejlett világ háztartásaiban lévő étel egyharmada rendre a szemétben végzi. A világ másik felén meg milliók éheznek. Ne pazaroljunk! Érdemes listát készíteni vásárlás előtt, és nem engedni magunkat elcsábulni, bármennyire kedvező akciót látunk, hiszen sokszor nem a szükséglet, hanem a kedvezőnek tűnő ár késztet vásárlásra, s otthon döbbenünk rá, hogy nem is kellett volna megvenni a sokadik csokoládét.

Ugyanez igaz az étkezésre. Inkább keveset és többször szedjünk, mint egyszer sokat, hogy aztán a maradék a szemétben végezze.