Zöld tippek – Higiénia műanyagmentesen

márc 11, 2020

Az utóbbi hetek egyik kiemelt témája a közbeszédben – vagy mondjuk ki, gyakorlatilag a csapból is ez folyik – a koronavírus megjelenése kapcsán a higiénia fontossága. S ha már higiénia, az sem árt, ha mindezt oly módon kezeljük, hogy mindeközben a környezetnek a lehető legkevesebbet ártunk.

Íme néhány jó tanács, amelyeket egy kis odafigyeléssel bárki beépíthet a mindennapjaiba:

– Ugyan számos olyan alkalom van, amikor jól esik egy kád forró, illatos vízben elmerülni, különösen a hideg téli napokon, azért ha tehetjük, részesítsük előnyben a zuhanyzást, így kevesebb vizet használunk fel. Persze ha valaki fél óráig áll a zuhany alatt, ez az állítás megdől… Száz szónak is egy a vége: feleslegesen ne folyasd a vizet, és válaszd inkább a gyors zuhanyzást!

– Disney figurák, kis mókus, delfin alakú fogkefe a gyermekeknek öntapadóval az alján, felnőtteknek ergonomikus, kézbe simuló, vagy akár elektromos fogkefe – ma már tényleg csak a képzelet szab határt a sokféleségnek. A sok műanyag helyett azonban érdemes fából készült eszközre váltani, amelyet nem csak természetes anyaga tesz kiváló alternatívává, hanem az is, hogy élettartama végén komposztálható!

– Napjainkban, különösen mióta a nők után a férfiak között is egyre jobban elterjedt a test szőrtelenítésének divatja, műanyag, eldobható borotvák milliói végzik a szemétben. Ugye, neked is lapul otthon néhány? Ami nekünk könnyebbség, a természetnek ártalmas hulladékhegy! Válts hagyományos, cserélhető pengéjű borotvára! Általa jelentősen csökkent a környezetterhelés!

– Egyszer használatos, eldobható helyett használj mosható eszközöket! Hogy ez mi mindent takarhat? Például arctisztító vattakorongból is létezik már textilből varrt, de akár tisztasági betétből is találsz ilyet egyes – egyenlőre még inkább csak interneten elérhető – boltok kínálatában.

– Életünk során rengeteg papírzsebkendőt használunk el – ha allergiás vagy, akkor ezt a jelenséget sajnos még jobban ismered -, használj inkább kidörzsölésgátló pamut, textilzsebkendőt és szalvétát!

– És végül – a jogosan – az egyik legártalmasabbnak kikiáltott, műanyag flakonban árult kézmosók helyett vegyél inkább szappant (majd meglátod, mennyire sokféle és különleges van belőlük!), vagy – ha van a közeledben ilyen – csomagolásmentes boltokban, drogériákban szerezd be kimérve tisztálkodó szereidet! A közelmúltban például Csehországban vezették be a drogériákban a saját tárolóba történő kimérős vásárlást, csökkentve ezzel is a keletkező hulladékot. Az érintett drogérialánc hazánkban is jelen van, így már valószínűleg csak idő kérdése, hogy mi is élhessük a lehetőséggel.