Tényleg csak a karantén mentheti meg a Földet?

máj 2, 2020

Az elmúlt hetekben egy egészen más világban élünk, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor. Ami akkor csak katasztrófafilmekben létezett, néhány hét alatt valósággá vált, először csak a távoli Kínában, majd Európában, s végül már az egész bolygón.

Megismertük a kijárási tilalmat, a látogatási tilalmat, hirtelen minden családban lett maszk, ma már azt is tudjuk, mi az az FFP2, és március közepén kitört a bevásárlási láz. A nagyszülőknek az unokák az ablakon keresztül nyomnak puszit az arcára, akiknek azt is meg kellett tanulni, hogy csak 9-12 óra között vásárolhatnak. Megvalósult minden iskolás álma, nem kell suliba járni, egy hátulütője persze van, hogy tanulni mégis kell, csak másképp. Kiderült az is, hogy számos munkakörben működik a home office.

Sokkoló változás! Viszont az emberek remekül vizsgáztak… Bebizonyosodott, hogy világunk jelenleg működő rendje nincs kőbe vésve, összefogással, együtt gondolkodással viszonylag rövid idő alatt is lehet nagy változásokat elérni. Persze ennek ára van, ám a nyereség sokkal több.

A gazdaságok megérezték, hogy befékezett a világ, megnövekedett a munkanélküliség – a legtöbb változás fájdalmas. Viszont „cserébe” egyre-másra kapjuk a híreket arról, hogy a természet szinte fellélegzett a csökkenő károsanyag kibocsátás miatt. Az ipari szennyezőanyagok töredéke került a talajba, légkörbe, vizekbe, a több tízezer nem felszállt repülőgép is kímélte a légkört. A városokban is töredékére csökkent az autók által kibocsátott gázok mennyisége. Statisztikák, mérések igazolják mindezt, mint ahogy már azt is felmérték, hogy eddig mintegy 11 ezerrel kevesebben haltak meg Európában a korábbi év azonos időszakához képest a légszennyezés miatt.

Sok városban évtizedek óta először hangosabb a rigófütty az közlekedés morajánál, a reggeli szellőztetésnél pedig friss, zöld illatot szívhatunk a tüdőnkbe a benzingőztől keserű levegő helyett.

Ugye, nektek is tetszik a változás?

A kormányzatok kezdenek lazítani a korlátozásokon, azonban ne hagyjuk, hogy az előbb sorolt eredmények veszendőbe menjenek! Használjuk kevesebbet az autót, ha cégvezetők vagyunk, tegyük lehetővé – amennyiben mód van rá – hogy munkatársaink home office-ban dolgozzanak! Ha utazást tervezünk, részesítsük előnyben hazánk szépségeit, hiszen a repülés óriási mértékben terheli a környezetet.

Felejtsük el a műanyagot! Annyi minden mással helyettesíthető! A háztartásban számos felesleges tégely, flakon, zacskó van, használjunk helyettük mosható pamut, vászon fa, bambusz, üveg stb. eszközöket, minél több dolgot cseréljünk le újrafelhasználhatóra, újratölthetőre, komposztálhatóra.

Váltsunk ökotudatos szemléletre, vegyük észre, hogy nem lehetünk erősebbek a Természetnél! Csak környezetünket megóvva tudunk létezni mi magunk is a bolygón, a saját érdekünk, hogy kilépve eddigi megszokásainkból, komfortzónánkból, új szokásokat alakítsunk ki.

Induljon újra az élet zöldebben, bizonyítsuk be magunknak, hogy nem csak a karantén tud rászorítani minket a fenntartható fejlődésre, hanem magunktól is képesek vagyunk rá.