Karácsony? Jajj ne….

dec 18, 2019

Megszokhattuk már, hogy alighogy véget ér a nyár, amikor elönti az üzleteket az iskolakezdéshez szükséges eszközök sokasága, hamarosan megjelennek a mindenszentekre, halottak napjára szánt gyertyák és mécsesek.

Az elmúlt években az üzleti érdek mindent felülír. Ezért következhetett be például az, hogy a londoni Selfridges minden eddiginél korábban 149 nappal az ünnep előtt, július 29-én nyitotta meg idei karácsonyi vásárát. De nem kell ilyen messzire menni, hiszen Magyarországon is egyre korábban találkozhatunk a csokimikulásokkal, szaloncukrokkal az üzletek polcain. Ráadásul szinte még fülünkben hallhatjuk a szilveszteri trombita hangját, orrunkban érezhetjük a petárdák füstjét, amikor pár héttel később már csokitojások és vidám húsvéti csokinyuszik kelletik magukat az áruházakban.

Értjük mi az üzleti szándékot, csak az a baj, hogy ezzel az ünnepek lényege válik másodlagossá a haszonelvűséggel szemben. Bizonyára akadnak kivételek, de sokaknak már a könyökén jönnek december elején az ezredjére ismételt karácsonyi dalok, és bár még hetek múlva állja körül a család a karácsonyfát, legszívesebben már túl lennénk az egészen. Mert – a ma divatos kifejezéssel élve – a kereskedelemben túltolják az ünnepeket. Ezzel pedig elillan a varázsuk, amelyben éppen az lenne a szép, hogy rövid ideig tart… nem pedig hónapokig.

Nem lehet hónapokra karácsonyi hangulatba öltöztetni a lelket, mert az agy úgy működik, hogy amelyik ingerrel tartósan találkozik, azt megszokja. Ha villamossínek melletti házba költözünk, eleinte a pokolba kívánjuk a „tuja” hangját, ám néhány hónap múlva már fel sem tűnik, ha filmnézés közben elcsörömpöl a ház előtt. Hát így van ez a karácsonyi hangulattal is.

Jobb szeretném, ha – mint gyermekkoromban – csak az ünnep előtt pár héttel kerülnének a kirakatokba a rénszarvasok, girlandok, a szivárvány minden színében pompázó díszektől roskadó karácsonyfák… Emlékszem, kislányként mennyire vártam ezt az időszakot és milyen gyorsan elillant. De épp ettől volt szép.

A boltokban már ott a szaloncukor, és hamarosan felcsendülnek a karácsonyi dalok, ám ha tehetjük őrizzük meg szívünkben az ünnep igazi üzenetét, és ne felesleges kacatok tucatjainak vásárlásával lépjünk túl a karácsonyon, amely után egyébként rengeteg hulladék is marad a háztartásokban.

Próbáljuk meg elkerülni, hogy beszippantson bennünket is a fogyasztói szemlélet! A legszebb karácsonyi emlékeink valószínűleg nem attól foglalnak el különleges helyet a szívünkben, mert rengeteg ajándékot kaptunk volna. Fontosabb volt a szeretteinkkel együtt töltött órák, a közös játékok öröme…