Hogyan kezeld a háztartási veszélyes hulladékot?

febr 26, 2020

Hogyan kezeld a háztartási veszélyes hulladékot?

A hétköznapok során jelentős mennyiségű hulladék keletkezik a háztartásokban, melyek egy része bizony nem kerülhet az otthoni hulladékgyűjtőbe, mivel veszélyes hulladéknak számít. Néhányat bizonyára kapásból fel tudsz sorolni te is, de hogy megkönnyítsük a dolgodat, összeállítottunk egy listát.

Sokukról nem is sejtenéd, hogy bizony környezetszennyezők: a kommunális hulladék közé kerülve szennyezik a talajt és az élővizeket. Fontos lenne, hogy minél többen legyenek tisztában azzal, hogy a veszélyes hulladék különleges kezelést igénylő hulladék. Gyűjtésük, feldolgozásuk, ártalmatlanításuk kijelölt helyeken történik.

Használt étolaj

Kis túlzással tengernyi étolajat használnak a háztartásokban, amelytől még mindig nagyon sokan a legkönnyebbnek tűnő módon szabadulnak: a lefolyóba vagy a wc-be öntik. Óriási hiba! A használt étolaj a természetes vizekbe kerülve csökkenti az oxigénszintet, ezáltal felborítja a vizek természetes egyensúlyát. A csatornába jutva, felhalmozódva réteget képez annak falán, szűkíti az átjárhatóságát, így csökkenti a rendszer hatékonyságát.

A használt étolajat leadhatod a kijelölt hulladékudvarokban, több benzinkútnál (egyes kutaknál akár saját gyűjtőedényt is kapsz hozzá), de számos élelmiszerüzletben üzletben is, ahol még pénzt is kapsz érte!

Lejárt szavatosságú gyógyszerek

Ami neked gyógyszer, a kukába kerülve méreg. A gyógyszerek egy része ráadásul hormontartalmú. Tilos őket a lefolyóba önteni vagy a szemetesbe dobni! Ezek a vegyi anyagok a természetbe kerülve komoly károkat tudnak okozni az élővilágban, mivel egy részük a szennyvízkezelés után sem bomlik le teljesen, sokáig fejtik ki ártalmas hatásukat növényekre, állatokra egyaránt.

Lejárt gyógyszereidet leadhatod a gyógyszertárakban.

Elemek

Számos gyerekjáték, távirányító, rádió.. stb. elemmel működik, nem győzzük cserélni őket. A toxikus nehézfémeket és vegyületeiket tartalmazó elemeket azonban súlyos hiba az otthoni szemetesbe dobni, mivel a bennük lévő káros anyagok a hulladéklerakó talajába szivároghatnak. Mérgezik a talajt, a vizeket és az élővilágot.

Keresd a leadási lehetőségeket a hipermarketekben, élelmiszer, illetve elektronikai üzletekben!

Elektromos hulladék (Minden olyan eszköz, ami elektromos árammal, elemmel, akkumulátorral működik, pl. számítástechnikai eszközök, háztartási nagy és kisgépek stb.)

Szinten minden ilyen eszköz mérgező anyagokat (pl. ólom, kadmium) illetve nemesfémeket is tartalmaz, ezért elengedhetetlen a szakszerű bontásuk és ártalmatlanításuk.

Leadhatod őket jó néhány elektronikai üzletben vagy a kijelölt hulladékudvarokban 

Izzók és villanykörték, neoncsövek

Nyilván ne egyesével szaladgálj velük a gyűjtőpontokra; mivel többnyire kis méretűek, érdemes őket pár hónapig gyűjteni, s egyszerre megszabadulni tőlük.

Leadni egyes elektronikai üzletekben és a kijelölt hulladékudvarokban van lehetőséged.

Hulladékudvarokban leadhatod továbbá

  • a festékeket, ragasztókat, oldószereket (szerves anyagokat, illetve akár fémvegyületeket is tartalmazhatnak, melyek a környezetre és az emberi egészségre is káros hatással vannak, ezért ezek sem végezhetik az otthoni kukában vagy a ház előtti konténerben.
  • az autós hulladékokat (pl. akkumulátorok, fáradt olaj, fékfolyadék, fagyálló, gumiabroncs)
  • a rovarirtókat, növényvédőszereket (Ezek kimondottan károsak az élővilágra!)