Kicsit sarkosan fogalmazva kétféle ember van. Aki leveri a fecskefészket és aki védi, óvja, mert tisztában van vele, milyen hasznosak ezek a madarak. Persze lehetne tovább boncolgatni, hogy van, aki szereti ugyan a fecskét, de nehezen viseli a jelenlétét a madárpiszok miatt, ám erre is van megoldás. Napjainkra – sajnos – egész sor eszköz van a kezünkben, hogy segítsük a velünk, közelünkben élő fecskék állományának szaporodását.

Hogy miért sajnos? Mert ha már nekünk kell beavatkozni ahhoz, hogy valamilyen módon stabilizáljuk, még inkább tovább növeljük a fecskeállományt, ez azt jelenti, hogy komoly veszteségeket szenvedett el a faj, és önmagától már nem képes az állomány regenerálására. Többször írtunk már róla, összetett okok állnak a jelenlegi helyzet mögött.

Talán ritkábban jelenik meg a hazai médiában, de a fecske – ahogy sok más kistestű, illetve énekesmadár – sokszor vonulás közben lesz a dél-európai, közel-keleti és észak-afrikai vadászok, orvvadászok áldozata. Évente mintegy 25 millió madárról beszélünk!  Százezrével fogják el a fecskéket is, alaposan megtizedelve az állományt.

A nagyüzemi mezőgazdaság a klímaváltozással együtt társul a fenti folyamathoz, és hozzáadódik azon emberek tevékenysége is, akik leverik a fecskék fészkeit. Ez így együtt elég pusztító „négyesfogat”, amely komor jövőt vetít előre.

Jót, s jól!

Öröm az ürömben, hogy nem vagyunk eszköztelenek, viszont ahhoz, hogy érdemleges változás történjen, mind több embernek kell kiállnia például a fecskékért, és tömegmozgalommá tenni az értük való cselekvést. Ezeken túl fontosak a szabályozások, azok betartatása, és sajnos a szankciók.

Manapság egyre többször találkozni megvásárolható mesterséges fecskefészkekkel. Az kétezres évek elején felére csökkent a hazai molnár- és füsti fecske-állomány, így sürgető lett, hogy ne csak óvjuk fészkeiket, de bővítsük is fészkelési lehetőségeiket, természetesen költési szokásaikhoz alkalmazkodva. A Babafánál molnárfecske és füsti fecske számára is vásárolható mesterséges fészek, most nézzük, hogyan kell helyesen kihelyezni ezeket:

  • ha molnárfecskék élnek a környezetben, akkor a számukra kialakított fészket a plafonig kell emelni és úgy rögzíteni,
  • a füsti fecskéét pedig a plafonnál 8-10 centivel lejjebb kell elhelyezni.

Vegyük figyelembe azt is, hogy maguk a fecskék hova építenék fészkeiket, így mindenképpen fontos, hogy ez a hely esőtől védett zug legyen!

Vonzóbbá tehető a fészek, ha az eredeti színhez hasonlóra színezed: némi földet tapétaragasztóval összekeversz, majd ezzel bekened vékonyan a fészek külső felületét.

Mindkét fecske sárfészek építő, a városokban elsősorban a molnárfecske fordul elő, míg a füsti fecske inkább a falusi, tanyasi környezetet, az istállókat kedveli. A fészkek kihelyezésekor igyekezzünk azokat keleti és déli irányba tájolni. A madárpiszok potyogást fecskepelenkával akadályozhatjuk meg.

Mikor helyezhetünk ki fecskefészket?

Gyakorlatilag bármikor. Mivel a fecskék évente kétszer költenek, legkedvezőbb kora tavasztól nyár közepéig, de az ettől eltérő időpont sem rossz, hiszen ha nem ebben a szezonban, akkor majd a következőben költöznek be fecskéink a fészkükbe. Tehát ha te éppen december döntesz úgy, hogy segítesz a fecskéknek mesterséges fészek kihelyezésével, akkor sem döntesz rosszul!