És te miért…?

nov 4, 2019

Zúdul ránk a rengeteg klímaváltozással kapcsolatos információ. Híradások természeti katasztrófákról, időjárási szélsőségekről, megdőlt meteorológiai rekordokról. Egyre-másra születnek a lehetséges forgatókönyvek a nem is olyan távoli jövőről, legjobb és legrosszabb verzióról – nem győzzük kapkodni a fejünket.

A bulvár oldalakon a kevésbé tudományos, ám annál gyakorlatiasabb megközelítéssel találkozunk. Kapunk ötleteket például arra, hogyan gyűjtsük szelektíven a háztartási hulladékot, hogyan térjünk át környezetbarát tisztítószerekre és kozmetikumokra, mint ahogy jobbnál-jobb módszereket ajánlanak a gyermekek szemléletformálására, érzékenyítésére is.

S akkor még nem beszéltünk a politikai csatározásokról, hiszen előbb-utóbb minden társadalmilag fontos kérdés óhatatlanul átpolitizált lesz. A különböző pártok különbözőféleképpen viszonyulnak a témához, van itt minden a klímaszkeptikusoktól a harcos, olykor a törvényeket is áthágó zöldekig.

És megkerülhetetlenek az olajipari óriások, az őserdőket a minél nagyobb profit érdekében gátlástalanul pusztító pálmaolaj termelők. A képzeletbeli piramis legalján ücsörgünk mi, átlagemberek, akik viszont a legtöbben vannak, s éppen ezért a legnagyobb a befolyásuk. Vagyis lehetne a legnagyobb.

És itt értünk el a címben szereplő kérdéshez. Te miért…?

Te miért vagy itt? Miért tartod fontosnak, hogy ne sodródj tovább öntudatlanul a zsákutcának tűnő fogyasztói társadalomban?

Félelemből? Mert látod, hogy ami a világ távoli országaiban megtörténik – például idén nyáron az indiai aszály miatt ivóvíz nélkül maradt milliók szenvedése -, az néhány évtized múlva itt is valóság lehet?

Lelkiismeretfurdalásból? Mert rádöbbentél arra, hogy minden apró tett, akár egy újabb doboz elhasznált fültisztító pálcika is számít, mert az a sok-sok látszólag kicsiny tett duzzadt világméretű problémává és tette valósággá a klímaváltozás rémét?

Vagy mert rájöttél, hogy kisebb fogyasztás mellett, kevesebb anyagi javakkal is lehet teljes életet élni, mert a boldogság nem egyenlő a pénzzel, a családonként két autóval, az évszakonként újravásárolt ruhatárral és a cégek érdekeivel, miszerint „Fogyassz, hogy termelhessünk, pörögjön a gazdaság!”?

Esetleg ösztönösen érzed, amit bizonyítanak is a mindennapok, hogy rossz az irány, muszáj változtatni, hogy gyermekeinknek, unokáinknak élhető jövője legyen?

Bármelyik csoportba is tartozol, az első lépéseket valószínűleg már megtetted. Már nem csak tétlenül borzongsz, ha klímaváltozástól olvasol, vagy beszélgetsz, hanem valószínűleg igyekszel tenni is valamit, ráadásul keresed az újabb és újabb lehetőségeket a változtatásra.

Itt nálunk jó helyen vagy! A Babafa napjaink legfontosabb kérdését szem előtt tartva igyekszik választási lehetőségeket kínálni, amelyek a mindennapok „zöldítését” célozzák. A faültetés nem csak a mának szól, hosszútávú hatásai vannak a környezetre. A környezettudatos termékek használata pedig segít csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, hogy időt nyerjünk, hogy lassíthassuk a változást. Talán még nyerhetünk.

Tarts velünk, tegyünk együtt a jövőnkért!