Alighogy megszületünk, életünk első napjaiban találkozunk a műanyagokkal. A babagondozás kellékei (cumi, cumisüveg, hintőporos stb. flakonon és így tovább), a játékok jelentős része műanyagból készül, ez pedig – ahogyan az utóbbi évek kutatásaiból kiderül – ha kis mennyiségben is, de bejut a szervezetbe. Ezzel egy lassú, de pusztító folyamat indul el, amely hosszú távon az emberi faj fennmaradását is befolyásolhatja.

Vizsgálatok szerint életmódunknak köszönhetően mikroműanyagok, különböző kémiai anyagok sokasága található az emberi szervezetben, ami nem kevés aggodalomra adhat okot. A műanyagok összetétele sokféle, éppen ezért szerteágazó problémát okozhatnak, amit tudatos vásárlással – mérsékelve a hazavitt műanyagok mennyiségét – el lehet kerülni.

Ami nem öl meg, az megerősít?

Na, ez a mondás erre a helyzetre nem igaz. A kémiai anyagok, a műanyagok nem egyből betegítenek meg, hanem szép lassan felhalmozódva az évek során, hosszú távon fejtik ki káros hatásukat. Ez sokféle lehet, például hormonzavar, meddőség (nem véletlenül növekszik a meddő párok száma!), a spermiumok minőségének romlása stb..

Ha tudod, hogy mennyire ártalmas a műanyag, akkor ugye te is arra törekszel, hogy minél kevesebbel kerüljön kapcsolatba gyermeked, családod? Az ökotudatos háztartás kialakítása ma már nem csak trend, hanem egyenesen a lehető legjobb választás a saját érdekünkben. Védjük vele szeretteinket és teszünk a környezetvédelemért is.

A lehető legjobb választás, ha zero waste üzletekben vásárolsz, így ráadásul a keletkező hulladék mennyiségét is csökkented. Ha üveg, textil tárolókat használsz az ott megvásárolt termékhez, jóval kevesebb műanyag kerül otthonodba és végső soron a szervezetedbe. Ha elkerülhetetlen – és sajnos manapság még ez a jellemző – hogy műanyag kerüljön a háztartásba, akkor viszont tegyünk róla, hogy ne a szemétégetőben, hanem a szelektív hulladékgyűjtőben végezze!

Vigyázz, nem minden műanyag újrahasznosítható!

Az üzletekbe betérve lehetőséged van arra, hogy a termék csomagolásán feltüntetett információk alapján válassz, kerülve a káros műanyagokat. Ehhez azonban ismerni kell, melyik műanyagot mire használják, és hogyan ismerheted fel. A Szebenyi Péter zöld influencer által összeállított listával szeretnénk segítséget nyújtani az ökotudatos vásárláshoz. Nyomtasd ki, vidd magaddal és használd!

Újrahasznosítható műanyagok fajtái, jelölései:

 1. PET (polietilén-tereftalát)
  A legtöbb üdítős- és ásványvizes palack és műanyag pohár ebből készül.
 1. HD-PE (magas sűrűségű polietilén)
  Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. Többnyira termékek csomagolására, például italos palackok, tisztítószeres, kozmetikai flakonok, margarinos dobozok, szemetes konténerek, játékok előállítására használják. Újrahasznosításkor másodlagos nyersanyagként többek között vegyszeres flakonok, ládák szemetes konténerek kertészeti eszközök gyártására használják.
 2. LD-PE (alacsony sűrűségű polietilén)
  A leggyakrabban használt műanyag típus, főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, reklámszatyrot, élelmiszeripari csomagolóanyagot gyártanak belőle. Újrahasznosíthatva főleg mezőgazdasági fóliát vagy szemeteszsákot készítenek belőle.
 3. PP (polipropilén)
  Vajas- és joghurtosdobozok, ketchuposflakon, műanyag edények készülnek belőle, egyre inkább átveszi a PVC szerepét.

Nem újrahasznosítható műanyagok fajtái, jelölései:

 • PVC (polivinil-klorid)
  Nagyon elterjedt, számos termék alkotóeleme. Nem rendeltetésszerű felhasználása rendkívül káros az egészségre, rombolja az immunrendszert, mutációkat okozhat. Nem gyűjthető szelektíven.
 • PS (polisztirol)
  Alapanyagai mind veszélyes mérgek! Leginkább ételtároló dobozok, poharak, hőszigetelés készül belőle. Magyarországon nem gyűjthető szelektíven, aminek legfőbb oka lehet, hogy több energia kell az újrafeldolgozásához.
 • Egyéb
  Ide tartozik minden, ami kimaradt a felsorolásból. Például a polikarbonát (PC), amelyből CD-t, DVD-t, szemüveglencséket és fémgőzölt csomagolásokat készítenek. Az utóbbin vékony fémréteggel bevont műanyagok vagy papír anyag található. Ilyenek például a fűszeres tasakok, tejesdobozok, chips-szes zacskók.

Minél többet használod a listát, annál hamarabb tanulod meg fejből is, hogy mit, mikor és hova érdemes kidobni. Hidd el, az ökotudatos lét nem ördöngősség, csupán a berögzött szokások áthangolása valami sokkal jobbá, amivel ténylegesen teszel a környezetvédelemért és családod egészségéért.

Nálunk csak jól választhatsz

A Babafa termékei közül bátran választhatsz, mivel kínálatunk kialakításánál elsődleges szempont volt a műanyagmentesség, illetve a környezetbarát anyagok használata a gyártás során. De még ennél is tovább mentünk: a csomagolásnál is lebomló, környezetbarát anyagokat használunk!