Babafát kaptál? Segítünk az ültetésben!

ápr 5, 2020

Szeretettel köszöntünk a leendő Babafa vásárlók táborában! Cikkünkkel szeretnénk segítséget nyújtani Babafád elültetéséhez, hiszen ez alapvetően meghatározza a fácska további sorsát és egészségét. Szeretnénk, ha hosszú évtizedekig díszítené a kertedet, ehhez azonban néhány alapvető dologra figyelni kell.

Ha ajándékba adod a fát, akkor is érdemes a cikkben olvasottakat megosztani a megajándékozottal.

Jelenleg tízféle fa közül választhatsz webshopunkban: trombitafa, holland szil, csüngő hegyi szil, nyírfa, májusfa, japán akác, diófa, sárga oszlopos szil, tarka szil és vérszilva. Ezek zöme őshonos magyar faj, és megbízható alföldi kertészetekből származnak, amelyek garantálják, hogy egészséges, életerős fát nevelnek. Babafáink körülbelül 80-100 cm magas facsemeték, amelyeket konténerben szállít házhoz a velünk együttműködő futárszolgálat.

Gondosan csomagolunk, hogy a facsemete ne sérülhessen meg szállítás közben, és még arra is figyeltünk, hogy a csomagoló anyagok környezetbarátak és újrahasznosíthatóak legyenek. A fa törzsére Babafa feliratú, zöld selyemszalagot kötünk (ez akár emlékbe is eltehető).

A babafák egész évben elérhetőek webshopunkban és ugyancsak az év minden részében ültethetőek. Ültetésüknek azonban az ideális időszak tavasszal, lombfakadás előtt van már fagymentes időszakban, illetve ősszel. Ha megvárnád az ideális ültetési időszakot, akkor sincs gond, mivel a babafa a konténerben sokáig jól érzi magát.

Annak ellenére, hogy kisméretűek a fák, ki kell ásni a 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt! Ásáskor figyeljünk, hogy a talaj felső 30 centiméterét a gödör aljába töltsük vissza, az alsót pedig felül helyezzük majd el. Érdemes javítani a meglévő talajt: egy fához 10 liter komposztált szarvasmarha trágya javasolt, melyet porhanyós földdel keverjünk el. Ez a föld nyugodtan kerülhet a gyökér közvetlen közelébe. Ha nincs más, akkor jobb híján virágföld is alkalmas a talajjavításra, ám mivel abban nincs sok tápanyag, idővel jó, ha tárgya is kerül a talajba.

Ültetés közben már vizet is készítsünk a kis facsemetének, a gödör alját, illetve a betemetés után a talaj tetejét is locsoljuk meg! Fontos, hogy ültetés végén ne tapossuk, ne tömörítsük a földet. Ha végeztünk, a maradék földdel készítsünk kis gátat a fa köré – mintha a fa egy mélytányér közepén lenne -, hogy az öntözővíz ne folyjék el a fa tövétől.

Heti 2 alkalommal kell locsolni a fát, minimum 15 liter vízzel. A vízhez időnként (ajánlott havonta egyszer) adhatunk tápoldatot is a tájékoztatóján leírt mennyiségben.

Ha ezeket a tanácsokat betartod és ültetéskor figyelembe veszed a fa igényeit a helyet, talajt stb… illetően, akkor Babafád sokáig Veletek lesz!