A nagy karácsonyafa-kérdés

dec 4, 2019

Talán nincs is olyan család, melyben az elmúlt évek során ne merült volna fel a kérdés, hogy a hagyományokhoz ragaszkodva élő fenyőt vásároljanak, vagy inkább térjenek át a környezetkímélőbbnek gondolt műfenyőre. És hát lássuk be, tényleg nem könnyű a döntés!

Pink, zöld, fehér, lila, piros… műfenyőből sokféle színű és méretű vásárolható az olcsóbb, de szerényebb külsejűtől, az egészen pompás, már-már teljesen valódinak hatóig. Csakhogy ennek nincs illata – érkezik az ellenérv. Nincs, viszont nem szurkál össze a lebontásnál, és nem szórja tele tűleveleivel a lakást – kontrázik a másik tábor.

A műfenyőért egyszer kell fizetni, utána hosszú évekig elég csak elővenni karácsonykor, míg az évről évre dráguló élő fenyők ezrei ünnepek után sokszor hetekig hevernek az utcákon, hogy életüket valamelyik hulladékégetőben fejezzék be.

Jelenleg azonban mégis úgy tűnik, hogy jobb választás az élő fenyő karácsonyra, mint a műfenyő. A legújabb kutatások szerint ugyanis a műfenyő ártalmasabb a környezetre, mint az élő.

Utóbbi mellett ugyan gyakori érv a többszöri használhatóság szempontja, de friss kutatások szerint a műfenyőkkel többet ártunk a környezetünknek, mint ha élő zöldet választanánk, hiszen ezeket éppen azért nevelik az erdőgazdaságokban, hogy a megfelelő méretet elérve kivágják, és karácsonyfa legyen belőlük.

És van egy másik érv is az élő fenyő mellett, hiszen napjaink egyik legfontosabb kérdése az emisszió, azaz felhasználást követően hogyan, milyen károsanyag kibocsátással hasznosul egy termék. Ebből a szempontból pedig az élő fenyő egyértelműen jobb helyzetben van, hiszen teljes életciklusa alatt összeségében kevesebb károsanyag kibocsátás köthető hozzá, mint a műfenyőhöz. Lényegében – normál hasznosítás esetén – az élő fenyő emissziós kibocsátása nulla, mivel az elégetése során felszabaduló CO2 mennyiséget még életében fel is dolgozta.

Nagyjából 10 évre teszik az élő és műfenyő közötti különbséget, vagyis ez utóbbit legalább egy évtizedig kell használni ahhoz, hogy hulladékkezelési szempontból azonos számokat produkáljon, mint élő társa. Ez a 10 esztendőnyi emissziós differencia egy másik vizsgálat szerint 3-6 éves időtartamra is mérsékelhető, vagy akár meg is fordítható a műfenyők javára, mégis… mivel az élő fenyőket kifejezetten karácsonyfának szánják, ezért ezek kivágásával – ami szigorúan ellenőrzött -nincs baj, hiszen újratelepítik őket.

Fontos adalék, hogy a műfenyők zöme jelentős környezetterheléssel Kínában készül. Az ólommal stabilizált PVC-ből készült fákból a termék öregedésével az egészségre ártalmas por kerülhet otthonunk levegőjébe. Ha pedig szemétégetőben végzi a műfenyő, rákkeltő anyagok szabadulnak fel a feldolgozás során.