5 tipp, hogyan csökkentsd háztartásodban a hulladékot

dec 30, 2020 | Zöld tippek

Ha elmúltál mondjuk 30 éves és visszaemlékszel gyermekkorodra, akkor talán az is felrémlik, hogy mintha kevesebb lett volna a szemét a köztereken, ritkábban telt meg otthon a szemetes, és az illegális hulladéklerakók sem sorakoztak olyan sűrűn egymás mellett a közutak, vasúti sínek mentén, vagy éppen valamelyik erdei út mellett, mint napjainkban.

Ma már bármerre járunk, az önkormányzatok igyekezete ellenére is kis túlzással térdig gázolunk a szemétben. Egy-egy bulis hétvége után a városok szórakozóhelyek körüli részei úsznak az elhajigált műanyag poharakban, szél repíti a pizzásdobozokat és az elhajigált csikkek is inkább a szemétgyűjtő mellett gyűlnek halomba az aszfalton, mint benne.

És tényleg. Ahogy a gyártók egyre inkább a Vedd meg, használd, dobd el és vegyél újat! szemléletet terjesztették el, kialakítva ezzel a fogyasztói társadalmat, mind több terméket vásárolnunk, ami természetesen jóval több csomagolóanyagot is jelent. Ez utóbbi azonnal megy – jó esetben – a kukába, a termék pedig néhány évvel, hónappal később követi. Sok minden, amit gyerekkorunkban papír borított, mára műanyagcsomagolást kapott, abból is nem ritkán indokolatlanul nagyot, hogy a termék nagyobbnak, hívogatóbbnak tűnjön.

Nem hogy az otthoni szemetes van dugig, de a szelektív hulladákgyűjtő szigetek is, amelyek már nem is szigetek, lassan „földrészekké” nőnek.

Mit tehetsz, hogy ne borítson el a hulladék? 

1. Mondj nemet a fogyasztásra! – Ne hagyd, hogy különböző remek vagy annak látszó akciókkal vásárlásra ösztönözzenek! Néha nagy a csábítás, de tudj nemet mondani, és csak azt és annyit vásárolj, amire és amennyire szükséged van. Ilyenkor jól jön egy bevásárlólista, amitől nem térsz el.

2. Csökkentsd a mennyiséget! – Csak akkor vásárolj újat, ha már a régi elromlott, javíthatatlan, hasznavehetetlen, s ne pedig azért nyíljon a pénztárcád, mert a kávégép már kopott, és egy új szebben csillogna a konyhádban. Ha lehetőséged van rá, ne új, hanem használt terméket vásárolj – erre jó példa a ruházat, bútor…

3. Komposztálj! – Ha kertes házban, udvarral rendelkező társasházban élsz, a szerves hulladékot gyűjtsd egy komposztáló edényben. A természet teszi a dolgát, és néhány év múlva, a mikroorganizmusok szorgos munkájának eredményeként tápanyagban gazdag humuszt kapsz, amellyel növényeid földjét javíthatod fel. Mivel a háztartási hulladék 30 %-a természetes alapanyagú, nem kis mennyiségről van tehát szó.

4. Hasznosítsd újra! – Elnyűtte a párod a farmerját? Akkor te vagy egy ügyeskezű ismerősöd készíthet belőle műanyagszatyrot helyettesítő, strapabíró bevásárlótáskát, a használt befőttesüvegek újjászülethetnek ceruzatartóként, de tarthatsz bennük lencsét, lisztet, tésztát, stb..

5. Gyűjts szelektíven! – Az egyik legfontosabb. Igyekezz úgy kialakítani konyhád, hogy külön gyűjtöd mindazt, ami újrahasznosítható. Ilyen az üveg, az alumínium italosdoboz, a műanyag és a papír. Ezek egy része teljesen, míg a többi részben hasznosítható újra. Előrelépést jelent, bár a részletek még kidolgozás alatt vannak, hogy a műanyagpalackok visszaválthatóak lesznek.

Próbálj a fentiekből minél több pontot alkalmazni mindennapjaid során, a természet már így is fulladozik a hulladéktól, tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik!