5 tipp a sikeres faültetésért

júl 10, 2020

Fákat különböző okokból mindig ültettek az emberek, vagy a terméséért, vagy esztétikai célok miatt, esetleg a homokos talajt akarták vele megkötni, mint a Kiskunságban, és még folytathatnánk a sort, ám az utóbbi időben egy újabb motívummal gyarapodott a lehetséges indítékok listája, ez pedig a klímavédelem, a klímaváltozás lassítása.

A környezeti problémákra érzékenyebbek már nem csak tétlenül aggódnak, ha a környezet és a klíma megóvásáról van szó, hanem cselekednek is. Így az elmúlt években elindult faültetési mozgalmaknak egyre növekvő tábora van. Aki pedig teheti, kertjében, udvarában is szívesen ültet fát, hiszen hosszan sorolható előnyei vannak.

A dolog azért nem ilyen egyszerű, hiszen ennek is meg vannak maga titkai, amelyek ugyan nem bonyolultak, de alkalmazásuk nélkül balul sülhet el a faültetés. Öt remek tippel szeretnénk segíteni azokat, akik úgy döntöttek, hogy fával teszik szebbé, értékesebbé portájukat.

1. Gondosan válasszunk fát! Vegyük figyelembe a fajta igényeit, illetve, ha konkrét helyre keresünk fát, mondjuk az udvar árnyékos sarkába, akkor semmiképp se válasszunk olyat, amelyiknek jelentős a fényigénye. Számoljunk a lehulló falevelekkel, termésekkel, és számoljunk azzal, ha nem őshonos fát választunk, bonyolultabb lehet a gondozása.

2. Ültetéskor járjunk el figyelmesen (lásd az ültetéses blog bejegyzésünkben!), hiszen már az ültetés körülményei meghatározhatják a fácska későbbi fejlődését.

3. Az első hetekben, vagy fajtától függően hónapokban elmaradhatatlan a rendszeres öntözés, legyen szó akár szárazságtűrő fajtáról is, hiszen a gyökereinek még meg kell erősödni ahhoz, hogy elég mélyre nyúlva maga legyen képes elegendő mennyiségű vizet felvenni.

4. Érdemes csínján bánni a különböző tápanyagokkal, hiszen a facsemetének meg kell tanulnia alkalmazkodni a hely adottságaihoz, hogy később egyedül is boldoguljon. Ez különösen az első 1-2 évre igaz. Ezt követően azonban bőségesebb trágyázással erősíthetjük a fácskát.

5. A kertészkedők örök favoritja a gondozott gyep, ám a fa körül használjunk inkább mulcsot, megidézve ezzel a fák természetes élőhelyét, ahol a legritkább esetben terül el smaragdzöld pázsit, ám van helyette lehullott falevél, kisebb-nagyobb – nem ritkán korhadó – ágdarabok, gombák… stb. Mindez azért is fontos, mert a fű közelsége egyúttal versenyt jelent a tápanyagokért, így akár a fa fejlődésének lassulását is eredményezheti.

Ezeket a lépéseket betartva újonnan ültetett facsemeténk meghálálja a gondoskodást! Persze érdemes már vásárláskor érdeklődni a kertészetben, hogy mire érdemes ültetéskor odafigyelni, és az interneten is számos portálon olvashatunk szakemberek által megfogalmazott iránymutatásokat.

Nem maradt más hátra, elő az ásót, induljon az ültetés! 🙂